Pčelarska ekskurzija u Sremskim Karlovcima

Pčelarska ekskurzija u Sremskim Karlovcima

U nedelju 14.06.2020. je održana završna manifestacija projekta “Update your skills in rural Belgrade” u okviru studijske posete polaznika našeg kursa pčelarstva Sremskim Karlovcima. U okviru eskurzije naši budući pčelari su posetili Muzej pčelarstva i vinarstva porodičnog gazdinstva Živanović . U muzeju je predstavljena kolekcija opreme i praktično prikazan razvoj pčelarstva kroz istoriju, u postavci koju je sakupio otac modernog srpskog pčelarstva profesor Jovan Živanović. Na imanju se proizvode i kvalitetna lokalna vina od kojih je daleko čuven Bermet, kao lokalna specifičnost Sremskih Karlovaca.

Posetili su Apiterapijski centar Trifunović u Svilošu – gde smo videli da košnice i pčele mogu da leči mnoge bolesti kod ljudi, posebno respiratorne , kardiovaskularne i nervne.
 Pčelinjake Đorđa Mrkića u Grabovu, izgradnju pogona Zadruge u kome će se pakovati čuveni Fruškogorski lipov med, jedan od 4 meda sa oznakom geografskog porekla u Srbiji..
Završnica eskurzije je bio svečani ručak u restoranu Balkan ekspres, gde su polaznici kursa dobili komplet pčelarske opreme